Vinden

Klikken en instemmen

In Duitsland vroeg de huurder van een appartement waarvan de maandhuur hoger lag dan het wettelijk toegelaten maximum aan een schuldinningsbedrijf om de te veel betaalde huurgelden van de verhuurders terug te vorderen. Hij deed dat via de website van het betrokken bedrijf. Alvorens op de bestelknop te klikken, vinkte hij een hokje aan waarmee hij de algemene voorwaarden goedkeurde.

Volgens die laatste moeten huurders een vergoeding van een derde van de jaarlijks bespaarde huur betalen als het bedrijf erin slaagt om hun rechten te doen gelden. De woedende verhuurders stelden echter dat de huurder het bedrijf geen geldige opdracht had gegeven omdat bij de bestelknop niet vermeld stond dat bestellen een betalingsverplichting inhield, wat volgens de richtlijn betreffende de consumentenrechten verplicht is.

In dat kader werd de vraag gesteld of die vereiste ook van toepassing is wanneer de betalingsverplichting voor de huurder niet alleen voortvloeit uit de bestelling alleen, maar ook nog eens aan het succesvol laten gelden van zijn rechten is gekoppeld. Het Europees Hof, dat de vraag kreeg voorgelegd, stelt dat de verplichting geldt ongeacht de vraag of de betalingsverplichting voor de consument onvoorwaardelijk is of verbonden is aan het later voldoen aan een voorwaarde.
 

Terug
Partner Content
Partner Content
Infotheek
Nieuw Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties

Nieuw Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties - Nota’s en thematische fiches van de Algemene Directie Energie
 

Algemeen reglement op de elektrische installaties (AREI)

Algemeen reglement op de elektrische installaties (AREI) - Boeken 1, 2 en 3
 

Nieuwe website Algemeen Beheerscomité voor sociaal statuut der zelfstandigen

Nieuwe website van het Algemeen Beheerscomité voor het sociaal statuut der zelfstandigen (ABC)