De cijfers achter de verkiezingsbeloften
Het is wat vergelijkbaar met wat bij de sociale verkiezingen gebeurt, met een omgekeerd mechanisme waarbij de twaalf in de Kamer vertegenwoordigde partijen verplicht zijn om 115 dagen voor de verkiezingen aan het Planbureau de lijst voor te leggen van de prioritaire maatregelen die ze willen doorvoeren wanneer ze aan de macht zouden komen.
Het Planbureau heeft vervolgens maximaal 40 dagen de tijd om de partijen een ontwerpdoorrekening van de voorgestelde maatregelen te bezorgen. In de daaropvolgende 30 dagen kunnen de partijen hun opmerkingen op de ontwerpdoorrekening aan het Planbureau voorleggen. Dan zitten we op 45 dagen van de verkiezingen. Twaalf dagen later, 33 dagen voor de verkiezingen dus, moeten de definitieve cijfers gepubliceerd zijn. Daarna kan iedereen er volgens zijn wensen of overtuigingen in zien wat hij wil.
De maatregelen waarvoor een doorrekening wordt gemaakt zijn in acht categorieën opgedeeld: fiscaliteit en parafiscaliteit, arbeidsmarkt, sociale bescherming, gezondheidszorg, economisch beleid, werking van de overheid, overheidsinvesteringen en ten slotte energie, mobiliteit, milieu en klimaatverandering.
De resultaten van elke maatregel worden niet alleen berekend, maar ook ingedeeld volgens ‘winnaars en verliezers’ en hun uitwerking - macro-economisch, op de inkomensspreiding, de prijsindex, het vervoer, de werkgelegenheid enzovoort - wordt in vergelijkende grafieken weergegeven. Ook vergelijkingen per gewest zijn mogelijk.
Lees meer