Bemiddeling of collaboratief akkoord: zelfde homologatie
Bij een geschil is het vaak interessanter om een minnelijke oplossing te vinden dan naar de rechtbank te trekken. De bekendste mogelijkheden zijn bemiddeling en arbitrage. Er is echter nog een derde, die interessant is in het familierecht om problemen bij echtscheidingen of erfenissen op te lossen, in het burgerlijk recht bij huurgeschillen en in het handelsrecht bij problemen met samenwerking of distributie.
Waar bij bemiddeling een neutrale derde tussenbeide komt, zijn bij collaboratieve akkoorden alle betrokken partijen en hun advocaten van bij het begin bij de procedure aanwezig, waarbij de advocaten hun cliënt op elk moment kunnen bijstaan.
Wanneer het traject uitmondt in een gedeeltelijke of volledige voorlopige dan wel definitieve oplossing, wordt die door de collaboratieve advocaten schriftelijk vastgelegd in een collaboratief akkoord. En daar begint het ingewikkeld te worden.
In tegenstelling tot wat bij bemiddeling gebeurt, is in de wet geen vereenvoudigde homologatie van het collaboratieve akkoord opgenomen. Een juridische leemte die de N-VA, de CD&V en Les Engagés graag zouden zien verdwijnen. Zij vragen dan ook voor akkoorden op basis van het collaboratief recht een vereenvoudigde homologatieprocedure zoals die voor bemiddeling.
Lees meer