Afschaffing van de getrouwheidspremie
Op gereglementeerde spaarrekeningen moet verplicht een uit twee elementen bestaande vergoeding worden gegeven: de basisrente en de getrouwheidspremie. In de praktijk wordt die laatste omgezet in een rente waarvan het bedrag gewoonlijk een veelvoud is van de basisrente.
Dat is misleidend voor de consument, die vaak vergeet dat hij die premie maar krijgt op bedragen die gedurende twaalf opeenvolgende maanden op dezelfde rekening blijven staan. Die verschuiving in de tijd maakt het ingewikkeld of zelfs onmogelijk om de werkelijk aangeboden rente te berekenen.
De getrouwheidspremie is specifiek voor de Belgische markt en de regering is zich er wel degelijk van bewust dat het mechanisme in de praktijk nadelig is voor de consument. In 2012 overwoog ze al om het af te schaffen, maar na besprekingen met vertegenwoordigers van de banksector, die benadrukten dat de premie bijdroeg tot de stabiliteit van de sector omdat ze voor een stabiele financiering zorgt, werd de getrouwheidspremie niet afgevoerd, maar hervormd.
Vorige maand legde de mededingingsautoriteit het idee weer op tafel, waarbij ze in een bijzonder goed uitgewerkte tekst een mogelijke afschaffing aanhaalde van het verschil tussen de basisrente en de getrouwheidspremie die aan de gereglementeerde spaarrekeningen gekoppeld zijn.
De groenen hebben die boodschap duidelijk begrepen, want zij dienden onlangs een wetsvoorstel in waarmee ze de afschaffing vragen van de getrouwheidspremie en de toekenning van een basispremie waarvan het percentage de volgende twee percentages niet mag overschrijden: 3% of het percentage voor basisherfinancieringstransacties van de Europese Centrale Bank dat van toepassing is op de tiende van de maand die het lopende kalendersemester voorafgaat.
Lees meer